Rozdelenie bánk zaplatia spotrebitelia, tvrdí šéf BdB

03.02.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom/Berlín 3. februára (TASR) - Rozdelenie bánk, ako ho navrhuje Európska únia (EÚ), pôjde na účet spotrebiteľov, myslí si prezident Spolkového zväzu nemeckých bánk (BdB) Andreas Schmitz. "Ak sa presadia Liikanenove návrhy, nemeckým spotrebiteľom sa zvýšia ceny. V budúcnosti by museli platiť za služby svojej domovskej banke a špeciálnej banke," citovala agentúra DPA Schmitzove slová. Predovšetkým firemní zákazníci potrebujú rozličné investičné služby, napríklad zabezpečenie proti kurzovým rizikám.

Expertná skupina pod vedením guvernéra fínskej centrálnej banky Erkkiho Liikanena predložila vlani v októbri návrhy na systém oddelených bánk. Rizikové časti investičného bankovníctva budú musieť byť právne striktne izolované od úverov a vkladov. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhuje, aby banky od istej veľkosti museli vydeliť určité špekulatívne časti svojich operácií a obchody s hedžovými fondmi do samostatnej firmy.

"Kríza predovšetkým ukázala, že univerzálne banky sú často stabilnejšie ako špeciálne banky," upozornil Schmitz. Neverí, že rozdelenie bánk bude pokrokom. "Chápem však, že politici chcú svojim voličom ukázať, že niečo robia. Bohužiaľ, výhody týchto inovácií neprevážia nad ich nevýhodami."
 

Vyberte región